Tagfiberundertag_Billede 002_738x173
Print

Undertage

Undertagets funktion
Undertaget primære funktion er at sikre den underliggende tagkonstruktionen mod fugtindtrængning samt aflede eventuelt indtrængende vand, som har passeret den primære tagdækning, til tagrenden.

Undertage udføres ventileret eller uventileret:

  • I ventilerede konstruktioner fjernes indefra kommende fugt ved ventilation med udeluft mellem isolering og undertag
  • I uventilerede konstruktioner fjernes fugten ved diffusion gennem undertagsmaterialet

Pladeundertage
Træfiberundertage er diffusionsåbne og kan anvendes til både ventilerede og uventilerede konstruktioner. De anvendes og oplægges iht. forskrifterne i håndbogen TRÆ 54 Undertage.

Faste undertage
Faste undertage af brædder, krydsfinér- eller OSB-plader beklædt med tagpap er diffusionstætte og skal altid ventileres. De anvendes og oplægges iht. forskrifterne i håndbogen TRÆ 67 Undertage.

Banevarer
De fleste banevarer, som anvendes til undertage, er diffusionstætte. Et mindre antal produkter fås også diffusionsåben – primært til nybyggeri.
Kvalitet og egenskaber for banevarer varierer afhængig af fabrikat. Valg af banevarer til undertage kan derfor med fordel ske som en kombination af levetidsvurdering og en DUKO-udvælgelse på DUKO’s hjemmeside.

DUKO-klassifikation af undertage
Træfiberundertage og banevarer til undertage er klassificeret af Dansk Undertags Kontrol Ordning (DUKO) til forskellige anvendelsesområder afhængigt af tag-konstruktionens opbygning, se Referencer.

Faste undertage med pap på træunderlag er ikke DUKO-klassificeret, men en tilsvarende klassifikation for både faste undertage og træfibertage findes i håndbogen TRÆ 54 Undertage.

Referencer – læs mere
TRÆ 67 Undertage
DUKO

Besøg Træshop Bliv medlem